Sağlıklı yaşamın sırrı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana

Fermente Gıdalar ve Probiyotikler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

Probiyotikler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel gıdaların sağlıklı beslenmedeki önemine değindi. Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin probiyotik içerdiği yönündeki yaygın yanılgıya şu şekilde açıklık getirdi:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi ürünlerin aslında probiyotik içerdiği düşüncesi doğru değildir. Bu gıdalar pişirilirken probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalar ölür. Dolayısıyla bu gıdaları tüketerek doğrudan probiyotik almak mümkün değildir.”

‘Doğrudan Faydalı Maddeler Ortaya Çıkar’

Doğrudan probiyotik alınmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Özbek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla üretilen gıdalar, pişirme esnasında probiyotik bakteriler kaybolsa da, fermantasyon sürecinde sağlığımıza faydalı biyolojik bileşikler oluşur. Bu bileşikler, vücudumuz için faydalı olmanın yanı sıra bağırsak sağlığımızı destekleyici özelliklere sahiptir. Bu yüzden bu tür geleneksel gıdalar, sindirim sistemi ve genel sağlık açısından dolaylı yoldan fayda sağlar.”

‘Geleneksel Tarifler Günlük Beslenmede Önemli Yer Tutmalı’

Sağlığa katkısından bahseden Prof. Dr. Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhananın geleneksel yöntemlerle hazırlandığında sağlıklı bir beslenme için kritik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özbek, “Bu gıdalar sindirim sistemine dost bir yapıya sahip olup, doğal fermantasyon süreci sayesinde bağışıklık sistemimize destek sağlar. Bu yüzden geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır” dedi.

‘Tüketime Dikkat Edilmesi Gereken Turşular’

Probiyotik bakterilerin turşularda bulunmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özbek, şu bilgileri paylaştı:

“Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur. Süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerde mevcuttur. Bu bakteriler, probiyotik özellikler taşıyan mikroorganizmaların gelişimine destek olan prebiyotik özelliklere sahip mikroorganizmalardır. Bu da turşunun gerçekten faydalı olduğunu gösterir. Ancak turşu tüketirken aşırıya kaçılmaması gerektiğini unutmamalıyız. Çünkü turşu yüksek tuz içeriğine sahiptir ve bu da mide kanseri riskini artırabilir.”

Son olarak, sağlıklı bir yaşam için fermente gıdaların bilinçli bir şekilde tüketilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin sunduğu faydalardan yararlanmanın önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım kronik bir akciğer hastalığı. Dünya Astım Günü nedeniyle Türk TORAKS Derneği önemli bir açıklama yaptı. 

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Bebekle kurulan bağ, dünyasını şekillendiriyor! ‘Anne kendine iyi bakmalı’

Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın, yaşamın ilk anlarından itibaren bebeğin dünyayı nasıl algılayacağını belirlediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, söz konusu ilginin bebeğin duygusal gelişimi ve dünyayı algılayış biçimi üzerinde nasıl etkileri olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Koku kaybı, kabızlık ve uykuda konuşmaya dikkat… Bunlar ilk belirtiler olabilir!

Parkinson hastalığı erken evrede koku duyusunda azalma, kabızlık ve uykuda konuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, erken teşhisin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Parkinson hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir