İstanbul Barosu’na davada iki çelişki: Silahlı çatışma ve ‘terör örgütü’ üyeliği iddiasının tespiti var ispatı yok

İstanbul Barosu Başkanı ve Yöneticileri Hakkında Dava Açıldı

İSTANBUL – İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye’de yaşamını yitiren gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin ile onların ölümlerini protesto ettikleri için gözaltına alınan gazeteciler hakkında yapılan açıklama nedeniyle İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri aleyhine dava açtı. Savcılık, Kaboğlu’nun görevine son verilmesini ve yeni bir yönetimin seçilmesini talep etti. Baro, “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

ARAÇTA ÖLEN GAZETECİLERE ‘SİLAHLI ÇATIŞMA’ İDDİASI

Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, 19 Aralık’ta Suriye’de seyir halindeyken bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Araçtaki sürücü ise yaralı olarak kurtuldu. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunulan davanameye göre, iki gazetecinin güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girdiği iddia edildi.

MAHKEME KARARI OLMADAN ‘TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ’ İDDİASI

Davaya göre, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in ‘terör örgütü’ üyesi oldukları iddia edildi. Bu iddiayı desteklemek için Cihan Bilgin hakkında Mardin ve Gaziantep savcılıklarında yürütülen bir soruşturma ve bir dava, Nazım Daştan hakkında ise İstanbul ve Ağrı savcılıklarınca yürütülen soruşturmalar gösterildi. Ancak herhangi bir kesinleşmiş mahkeme kararı bulunmadığı belirtildi.

Bu nedenle savcılık, henüz terör örgütü üyeliğiyle ilgili bir karar olmayan iki gazetecinin ölümünü kınamak için açıklama yapan İstanbul Barosu yönetimini ‘terör örgütü’ propagandası yapmakla suçladı. İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında görevlerine son verilmesi talep edildi.

BARO, SORUŞTURMA İZNİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

İstanbul Barosu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın baro yönetimi aleyhinde başlattığı soruşturma için Adalet Bakanlığı’ndan alınan “soruşturma izni”nin Avukatlık Kanunu, Bakanlık genelgesi ve Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle idare mahkemesinde dava açtı.

İstanbul Barosu’nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“İstanbul Barosu, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma ve koruma görevi gereği 21.12.2024 tarihinde bir açıklama yaptı. Bu açıklama sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında hiçbir yasal dayanağı olmadan soruşturma başlattığını kamuoyuna duyurdu ve Baro yönetimi haksız suçlamalarla karşı karşıya kaldı.”

‘SAVCILIK VE BAKANLIK İŞLEMLERİ HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEDİR’

Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin beyanı alınmadan ve soruşturmanın yasal süreci işletilmeden Adalet Bakanlığı’na izin almadan başlatılan soruşturma, daha sonra onay için Adalet Bakanlığı’na gönderildi ve Bakanlık tarafından onaylandı. Bu, Avukatlık Kanunu ve Anayasa’ya açıkça aykırı bir işlem olarak nitelendirildi ve hukuken yok hükmünde sayıldı. İstanbul Barosu, Baro tüzel kişiliğine karşı yapılan haksız işlemlere karşı yargıya başvurarak Adalet Bakanlığı’nın ‘soruşturma izni’ne ilişkin işleminin iptali için dava açtı.”

Related Posts

Dışarıda açlık grevi, Meclis’te kürsü işgali.. Zeytinlik Yasası hız kesmiyor: 8 madde daha geçti

Kamuoyunda “Zeytinlik Yasası” olarak bilinen ve enerji ile maden sahalarına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin 8 maddesi daha, TBMM Genel Kurulu’nda sabaha karşı tamamlanan oturumda kabul edildi. Böylece teklifin toplamda 19 maddesi kabul edilmiş oldu.

Düzce’de Cinayet: Şüpheli Tuvalette Yakalandı

Düzce’de Y.T., sağlık merkezi önünde Ahmet Karabulut’u vurdu; kaçtığı tuvalette yakalandı.

Bilecik’te Kamyon Devrildi: 2 Yaralı

Bilecik’te devrilen kamyondaki sebze ve meyve kasaları nedeniyle yol kapandı, 2 kişi yaralandı.

Kurultay davası Anayasa Mahkemesinde

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 12 kişi hakkında açılan davanın hangi mahkemede görüleceğine yönelik hukuki tartışma Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

DEM’den ‘Kobani’ tahliyelerinin reddedilmesine tepki: ‘Serbest bırakılmaları sürecin de bir gereği’

DEM Parti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) üçüncü kez verdiği karara rağmen Kobani davası tutuklularının tahliye edilmemesine, “Mahkeme, uluslararası hukuku ve Anayasa’nın 90. maddesini çiğneyerek açıkça suç işliyor” diyerek tepki gösterdi.

Yemen’den fırlatılan füze nedeniyle İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’nda uçuşlar durduruldu

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Yemen’den fırlatılan füze nedeniyle İsraillilerin sığınaklara girdiğini ve Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nın kısa süreli iniş ve kalkışlara kapatıldığı aktarıldı.