Ege Denizi’ndeki Son Depremler Yeni Volkanik Aktiviteyi Gösteriyor

İZMİR’deki Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’ndeki son depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler olduğunu ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği söyledi. Türkiye’nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğuna dikkati çeken Sözbilir, “Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7’den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre; Ege Denizi’nde önceki günden beri en büyüğü 4.8 olan 200’ü aşkın deprem oldu. Depremleri değerlendiren DEÜ DAUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Son günlerde Ege Denizi’nde Santorini Adası’nın hemen kuzeyinde büyüklükleri 3 ile 4.8 arasında değişen deprem fırtınası şeklinde bir aktivitenin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu depremlerin jeolojik ortamına baktığımızda Atina- Santorini- Datça- Bodrum hattı boyunca yay şeklinde bir geometriye sahip aktif bir volkanik ada yayı içinde geliştiğini görüyoruz. Güney Ege Volkanik Ada Yayı olarak bilinen bu yay şekilli ortamda değişik büyüklükte Santorini, Milos, Nisiros gibi volkanik adalar bulunur. Bu adaları oluşturan volkanlar çevresinde tarihsel ve aletsel dönemde çok sayıda depremler, tarihsel dönemlerde bu adalarda volkanik patlamalar gelişmiş. Bu nedenle, bu adaları oluşturan volkanların günümüzde de aktif olduğu kabul edilmektedir” diye konuştu.

‘DENİZ ALTINDAKİ FAYLAR DA DEPREM ÜRETMEKTE’

Bunun yanında, bölgede bu volkanik çıkışları kontrol eden deniz altı diri faylar bulunduğuna da dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, “Bu diri faylar da aynı şekilde volkanik yay geometrisine uygun olacak şekilde, Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege Denizi altındaki kabuğu kırarak, deprem üretmekte ve böylece bölgedeki gerilmeyi karşılamaktadır. Ege kabuğunun altında ise Girit Adası güneyinden geçen ve Ege dalma batma zonu olarak bilinen yay şekilli levha sınırı bulunur. Bu sınırın güneyinde ise Afrika levhası Ege levhasının altına yılda 20 milimetre hızla dalmaktadır. Bu nedenle Girit Adası ile Rodos Adası arasında da çok sayıda deprem meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.

‘SON DEPREMLER YENİ BİR VOLKANİK AKTİVİTE BAŞLANGICINI GÖSTERİYOR’

Yunan meslektaşlarının son 10 yılda Ege Denizi altındaki faylarla ilgili yaptığı yayınlara da değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:

“Santorini kuzeyinde, Santorini-Amorgos fay sisteminin varlığını ortaya çıkarmış ve bu fay sistemi boyunca önemli bir aktivitenin olacağını ve bu aktivitenin aktif volkanizma ile ilişkili olabileceğini belirtmişlerdir. Geçen yıl yapılan bir çalışmada da 9 Eylül 1956 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki ve 25 kilometre odak derinliğindeki Amorgos depreminin deniz tabanında 75 kilometre uzunluğunda yüzey kırığı geliştirdiği ve yakın adalarda tsunamiye neden olduğu anlaşılmıştır. Kayıtlarda 1956 depreminden sadece 13 saniye sonra odak derinliği 45-90 kilometre olan ve büyüklüğü 6 ila 7.2 olan 2’nci bir deprem daha meydana geldiği bilinmektedir. Bu depremlerde Santorini ve Amorgos’ta 3 bin 200 binanın hasar gördüğü ve 54 kişinin can verdiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. Son günlerde ocak sonu, şubat başında meydana gelen depremler de Santorini-Amorgos fayı ve bu fayın yakın çevresindeki fayların tetiklendiği anlaşılmaktadır. 1956 yılında Amorgos fayının kırıldığını düşündüğümüzde son bir haftadır meydana gelen depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler oldukları ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir. Bu nedenlerle, bölgedeki Anafi-Astypalea fay sistemi, Los fay sistemi ve Kinairos fayının yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir”

‘TÜRKİYE’NİN BU DEPREMLERDEN ETKİLENME DERECESİ DÜŞÜKTÜR’

Türkiye için rahatlatan açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sözbilir, “Bu fay sistemlerinin Türkiye kıyılarına uzaklığı 150-200 kilometreyi bulduğundan, Türkiye’nin bu depremlerden etkilenme derecesi düşüktür. Fakat bu bölgedeki deniz altı faylarının 7’den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir” dedi.

Haber: Seza Nur ALPDÜNDAR- Kadir ÖZEN-Kamera: Tekin GÜRBULAK/ İZMİR,

Related Posts

Bahçeli’den PKK’nın silah bırakma töreni sonrası ilk açıklama: PKK’nın kurucu önderliği sözünü tuttu; kötü anılar geride kalacak, yeni yüzyılın mimarı Türk milleti olacak!

Bahçeli’den PKK’nın silah bırakma töreni sonrası ilk açıklama: PKK’nın kurucu önderliği sözünü tuttu; kötü anılar geride kalacak, yeni yüzyılın mimarı Türk milleti olacak!

Sahilde kumdan kale yaptı: 17 yaşındaki çocuk kale yıkılınca çukurda boğularak öldü

İtalya’nın Viterbo eyaletinde bulunan Villaggio California kamp alanı yakınındaki plajda üzücü bir kaza yaşandı. Kardeşleriyle kumdan kale oynayan 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık 1.5 metre derinliğinde kumda açtığı çukurun aniden çökmesi sonucu hapsolarak hayatını kaybetti.

Tatbikatta facia: Polis helikopteri denize çakıldı

Malezya Sivil Havacılık Otoritesi (CAAM), Johor eyaletindeki Sungai Pulai yakınlarında bu sabah bir polis helikopterinin kaza yaptığını doğruladı. CAAM’dan yapılan açıklamada, kazada can kaybı yaşanmadığı ve helikopterde bulunan beşi polis olmak …

Kilise sandılar truva atı çıktı: Putin’in casusluk merkezi ifşa oldu

İsveç’in Vasteras şehri yakınlarında, Stockholm-Vasteras Havalimanı’na sadece 300 metre mesafede yer alan soğan kubbeli Rus Ortodoks Kilisesi, son dönemde İsveç istihbarat birimlerinin odağına oturdu. 2023 Kasım’ının sonlarında açılan bu kilise …

Her 10 Türk’ten kaçı ‘Erdoğan dönemi devam etmeli’ diyor?

Saros Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin anketine göre toplumun büyük çoğunluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olmasına karşı çıkıyor. Katılımcıların neredeyse yüzde 70’i, Erdoğan döneminin sona ermesi gerektiğini düşünüyor.

Özel, ‘erken seçim’ çağrısını yineledi

CHP lideri Özgür Özel, Silivri ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada Erdoğan’a seslenerek ‘erken seçim’ çağrısını yineledi. Özel, “2 Kasım günü gel kozlarımızı paylaşalım” dedi.