Vitamin D eksikliği ve yetersizliği bir milyardan fazla çocuk ve yetişkini etkileyen küresel bir sağlık sorunu olarak etkisini gösteriyor.
Özellikle hamile, obez, çocuk, ileri yaş, cilt rengi koyu ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan kişiler yüksek riskli grup olarak değerlendiriliyor.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN KRONİK HASTALIKLARLA İLİŞKİSİ BİLİNİYOR
Vitamin D eksikliğinin preeklampsi, ölümcül kanserler, tip 2 diyabet, otoimmün, bulaşıcı, kalp-damar ve nörolojik hastalıklar başta olmak üzere çok sayıda akut ve kronik hastalıkla ilişkisi olduğu biliniyor.
‘GÜNEŞİN ZİRVE AÇISI UVB IŞINLARININ DERİYE ULAŞMASINI ETKİLER’
D vitamini eksikliğine neden olan durumlarla ilgili bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Özge Tap Gümüş, “UVB’nin yeryüzüne ulaşmasını veya insan derisine geçmesini engelleyen durumlar vitamin D eksikliğine neden olur. Yeryüzüne ulaşan UVB ışın miktarı; mevsim, günün saati, dönence, rakım ve atmosfer koşullarına bağlı olarak değişiyor. Deride vitamin D sentezi için güneş ışığının zirve açısı önemli olup zirve açısı arttıkça UVB ışınlarının kat edeceği mesafe artar ve daha az miktarda ışın deriye ulaşır. Bu durum özellikle kış aylarında 35. kuzey paralelinin üstünde ve 35. güney paralelin altında kalan bölgelerde görülen vitamin D yetersizliğinin nedenini açıklamaktadır” diye konuştu.
KIŞ AYLARINDA TÜRKİYE’DE D VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ YÜZDE 57,11 SEVİYESİNDE
Gümüş, Türkiye’de yapılan bir çalışmada kış aylarında D vitamini yetersizliği sıklığının yüzde 57,11 iken, yaz aylarında bu oranın yüzde 42,89 olarak ölçüldüğünü belirtti.
‘BİLİNÇSİZ TAKVİYE SON DERECE TEHLİKELİ’
Bilinçsiz vitamin takviyesi kullanımına karşı uyarılarda bulunan Gümüş, “Testler ile seviyelerine bakmadan, bilinçsiz şekilde fazla vitamin ve destek ilacı kullanmak da son derece tehlikeli. Doktor kontrolünde D vitamininden zenginleştirilmiş yiyecekler veya D vitamini destek tedavisi size sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.
(HABER MERKEZİ)