CHP’li isim“Cumhurbaşkanına Hakaret” suçu için harekete geçti

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçu düzenlemesinin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirterek, bu düzenlemenin “acilen yürürlükten kaldırılması” gerektiğini ifade etti. Kılıç, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun geniş ve belirsiz tanımlanmasının, keyfi ve politik baskılara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Kılıç, şunları söyledi:

“On değil, yüz değil, bin değil… On binlerce dava. Memlekette öğretmeninden öğrencisine, gazetecisinden sanatçısına, milletvekilinden parti liderine, 16 yaşındaki çocuktan, 78 yaşındaki kadına kadar yediden yetmişe on binlerce sanık Cumhurbaşkanına hakaret suçundan yargılanıyor. Artık yeter! Her kürsüye çıktığında AKP Genel Başkanı sıfatıyla kendisinden olmayan herkesi dışlayıcı, ötekileştirici söylemlerle isnat eden, muhalefete demediğini bırakmayan Cumhurbaşkanına yanıt vermek de O’nu icraatları üzerinden eleştirmek de suç.

“AYKIRI OLAN MADDENİN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

1961 Anayasası’ndan bu yana, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilirdi çünkü Cumhurbaşkanı, tüm toplumu kucaklayan, tarafsız bir makam olarak görülürdü. Ancak 2017’deki Anayasa değişikliğiyle birlikte Cumhurbaşkanı seçilen kişi artık hem bir siyasi partinin genel başkanı hem de yürütmenin başıdır. Yani aktif siyasetin tam merkezinde yer alan bir siyasetçidir. Eskiden, tarafsız ve bütün toplumu kucaklayan Cumhurbaşkanlığı anlayışının arkasında öngörülen bu Cumhurbaşkanına hakaret suçu maddesi, bugün partili ve siyasetle iç içe olan bir makama kalkan olarak kullanılıyor. Siyasallaşmış yargının sonucunda; gözaltılar ‘gözünün üstünde kaş var’ seviyesine kadar indi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda çok net bir tavır aldı. ‘Hiçbir devlet başkanına, eleştirilere karşı özel bir koruma sağlanamaz’ dedi. Hatta Türkiye’ye açıkça ‘bu maddeyi değiştirin’ çağrısında bulundu. Ancak biz, TCK’nın 299. maddesiyle eleştiri özgürlüğümüzü daraltmaya devam ediyoruz. Bugün TBMM’ye sunduğumuz kanun teklifiyle, ifade özgürlüğümüzü boğan, eleştiriyi suç haline getiren bu anti demokratik, Anayasaya ve Avrupa insan hakları sözleşmesine aykırı olan maddenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Related Posts

Şişli’de öldürülen Bahar Aksu’nun cenazesi Edirne’de toprağa verildi

Şişli’de eski eşi tarafından öldürülen Bahar Aksu’nun cenazesi Edirne’de toprağa verildi.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

‘Selçuk Tengioğlu’ hesabı açmış: Özgür Özel’i tehdit eden bir kişi gözaltına alındı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yumruklu saldırıda bulunan Selçuk Tengioğlu adına sosyal medya hesabı açıp, Özgür Özel’i tehdit ettiği tespit edilen bir kişi gözaltına alındı.

ABD jetlerini suya atıyor: Bir F-18 daha gemiden düştü!

ABD Donanması’na ait bir F-18 savaş uçağı, uçak gemisi Truman’ın güvertesinden Kızıldeniz’e düştü. Bir hafta içinde aynı gemide yaşanan ikinci kazada pilotlar kurtarıldı. Olay, uçak gemisinin operasyonel güvenliğini sorgulatıyor.

Bakan Kurum başkanlığında İstanbul’da kentsel dönüşüm zirvesi: Belediyelere ortak mücadele çağrısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan ve 39 ilçenin belediye başkanlarının davet edildiği, İstanbul Valiliği’nde yarın düzenlenecek Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde belediyelere ortak mücadele çağrısı yapacak.

Asya karıştı, Hindistan Pakistan’a saldırdı: BM ve ABD’den itidal çağrısı

Hindistan, Cemmu Keşmir bölgesindeki terör saldırısına karşılık olarak Sindoor Operasyonu’nu başlattığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasında başlayan çatışma için “Ben sadece bunun çok çabuk sona ermesini umuyorum” dedi. BM Genel Sekreteri Guterres ise Hindistan’ın Pakistan’a yönelik saldırısından derin endişe duyduğunu belirterek, azami itidal çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir