Milyonlarca memur ile memur emeklisi bu yılın başında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı aldı. Geri kalanı ise geçen yılın ikinci yarısında oluşan enflasyon farkıydı. 3 aylık enflasyon ise yüzde 15.06 ile ocakta verilen zammı geçti. Memur ile memur emeklisinin yüzde 0.6 oranında enflasyon farkı oluştu. Enflasyon temmuz ayına kadar da maaşları kemirmeye devam edecek. Enflasyon farkı aylık olarak verilmiyor. 6 aylık olarak hesaplanıyor. Milyonlarca memur ile memur emeklisi farkı alabilmek için temmuz ayına kadar bekleyecek. 6 aylık enflasyona göre fark netleşecek.
Yaklaşık 1 milyona yakın kamu işçisine, kamu çerçeve protokolü kapsamında bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 10 zam verilmişti. 3 aylık enflasyon yüzde 15.06 ile kamu işçilerine verilen zammın da çok üzerine çıktı.
Asgari ücret yılbaşında yüzde 49 artışla 17 bin 2 liraya çıkarılmıştı. Enflasyon asgari ücretteki artışı da yuttu. Buna karşın iktidar asgari ücrette bu yıl yeni bir artış olmayacağını açıklamıştı.
‘REFAH PAYI ŞART’
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, enflasyonun maaş zammını aştığına işaret ederek, “Refah payı şart oldu” dedi. Seçimlerde en belirleyici unsurun ekonomik gerçekler olduğuna dikkat çeken Kahveci,
“Yıllık enflasyonun yüzde 68’leri aştığı ve önümüzdeki sürede yüzde 80’lere tırmanmasının beklendiği ortamda yüzde 15 maaş zammı kamu çalışanlarının ekonomik yıkımı anlamına gelecektir. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve şu anda 12 bin 54 TL dolayında bulunan ilave ek ödemenin emekliliğe sayılmaması nedeniyle memur emeklilerimiz büyük mağduriyetler yaşamakta, emekliliği yaklaşan memurlar ise ek gelir kaynağı bulma peşinde koşmaktadır. Yükselen enflasyonun hızı çalışanların alım gücü düşürülerek kesilmeye çalışılırsa daha büyük sosyal sorunlar ortaya çıkacaktır” dedi. Kahveci, enflasyonla mücadelenin halkın alım gücü düşürülmeden katma değer yaratan üretime geçilerek sağlanması gerektiğini vurguladı. “Bu nedenle memur ve emeklilerimiz önümüzdeki süreçte daha da artacak olan enflasyondan korunmalı, alım güçleri artırılmalıdır” diyen Kahveci, şöyle devam etti:
“Bunu sağlamak için mutlak surette ilave ek ödeme emekli maaşlarına yansıtılmalı, çalışanlara refah payı verilerek, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak ödenmesi yoluna gidilmelidir. Bu dakikadan itibaren yetkililerimizin memur ve emekliler üzerinde oluşan ekonomik yaraları sarması en öncelikli konu olmalıdır.”