Atık Isıdan Elektrik Üretiminde Yeni Fırsatlar

Sanayi Türkiye’nin Atık Isı Potansiyelinin Yüzde 42’sini Oluşturuyor

Türkiye’nin atık ısı potansiyelinin en büyük bölümü yüzde 42 ile sanayi sektöründen geliyor. ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’nde yaptığı açıklamada, demir-çelik, çimento, seramik ve inşaat malzemeleri üretimi gibi yüksek sıcaklıkta çalışan tesislerde yapılan yatırımlarla tesisin elektriğinin yüzde 10’una kadar olan kısmının atık ısıdan karşılanabileceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 verilerine göre, Türkiye’nin yıllık 160 bin terajul atık ısı potansiyelinin yüzde 42’si sanayi sektöründen gelirken, bunu yüzde 40 ile termik santraller ve yüzde 18 ile ticari binalar takip ediyor. Bu potansiyel, yılda 4 milyon binek aracın trafikten kaldırılmasına denk bir emisyon azaltımını sağlayabilirken, aynı zamanda sanayi işletmelerine elektrik üretme ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunma fırsatı sunuyor.

Onur Ünlü, atık ısının geri kazanılmasıyla üretimde kaynak kullanımının en aza indirildiğini ve böylece temiz enerjinin sağlandığını belirtti. Özellikle demir-çelik, çimento ve seramik tesislerindeki yüksek sıcaklık kullanımından kaynaklanan atık ısı, elektriğin bir kısmını karşılayarak yenilenebilir enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bu tür yatırımlar, enerji verimliliğini artırarak 2030’a kadar 100 milyon ton emisyon azaltımı hedefine de katkı sağlayabilir.

Atık ısıdan elektrik üretiminin maliyetleri düşürdüğünü ve emisyonları azalttığını vurgulayan Ünlü, bu sistemin SKDM ve ETS gibi düzenlemelerden etkilenen sektörlere avantaj sağladığını belirtti. Ayrıca, atık ısıdan elektrik üretmek isteyen işletmeler için hibe, destek ve EPS gibi finansman olanaklarının bulunduğunu da ifade etti.

ESCON Enerji CEO’su, atık ısıdan elektrik üretimi için kurulan sistemlerin 5 yılda kendini amorti ettiğini ve işletmelerin bu alanda ESCO’larla veya devlet destekleriyle çalışabileceğini söyledi. Aynı zamanda OSB’lerin yönetimleri ile iş birliği yaparak yeşil OSB’ler oluşturmanın önemine dikkat çekti.

Ünlü, endüstriyel simbiyoz kapsamında atık ısı ve suyun da değerlendirilebileceğini belirterek, fabrikalar arasında sıcak su ve buhar ticaretinin sürdürülebilirliğe katkı sağlayacağını vurguladı. Bu tarz iş birliklerinin OSB’ler içinde kaynak verimliliğini artıracağını ve emisyonları azaltacağını belirtti.

İstanbul’dan bildirildi.

Related Posts

Mirasyedi gibi satıyorlar

Mirasyedi gibi devletin elindekileri satan iktidar şimdi de Maliye’nin vergi binasını satmak için hazırlık başlattı. Özelleştirme furyasıyla 2 baraj da satıldı.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …

Trump, 14 ülkeye yönelik tarife mektuplarını paylaştı: Son tarihi uzattı

ABD Başkanı Trump’ın tarifelerle ilgili mektup gönderdiği ülke sayısı 14 oldu.

Yılanlar bu kokunun semtine uğramıyor!

Yaz aylarının gelmesiyle yılan sokması riski de artıyor. Peki, bu sürüngenleri bahçenizden uzak tutmak için etkili bir yöntem olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, yılanların özellikle naftalin kokusundan rahatsız olduğunu ve bu basit yöntemin onları …