Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Atina’da Miçotakis ile görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Yunanistan Ziyaretinde Türkiye ile Stratejik İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleşen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katılarak, Türkiye ile “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni imzaladı.

Gerçekleşen toplantıda, Sisi öncelikle Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Sisi, Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin siyaset, tarım, eğitim ve daha pek çok alanda artırılabileceğine inanarak, “İki ülke arasındaki işbirliği bölgenin istikrarını önemli derecede etkilemektedir. Bölge genelindeki sorunların çözümü için çaba gösteriyoruz. Özellikle Gazze meselesi üzerinde duruyoruz, ateşkes ve esirlerin dönüşü için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Sisi göç sorununa da değinerek, “Filistinliler ülkelerini terk etmemeli, orada kalmalı. Hiç kimse onları zorla göçe zorlamamalı. Biz onların orada kalmasını destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Tasulas, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ilk kez yapıldığına dikkat çekerek, ikili ilişkiler için “dostluk ve işbirliği” açıklaması yaptı.

Miçotakis-Sisi Görüşmesi

İki lider arasındaki görüşmeyi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı takip etti.

Toplantının ardından Miçotakis ve Tasulas, ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Miçotakis, bugün imzalanan Türkiye ve Yunanistan arasındaki “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni duyurdu.

Miçotakis, bu bildirgenin iki ülke ilişkilerini daha da güçlendirmeyi amaçladığını belirterek, enerji, deniz taşımacılığı, eğitim, kültür ve ticaret gibi alanlarda işbirliğinin artabileceğini vurguladı.

Ayrıca, Miçotakis, Atina ve Kahire’nin ortak kaygılara sahip olduğunu ve aynı hedeflere odaklandığını dile getirdi.

Gazze meselesinin de ele alındığı görüşmelerde, sivillere yardımın sağlanması ve düşmanca tutumların sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.

Enerji Alanında İşbirliği

Miçotakis, görüşmeler sırasında Suriye ve Libya gibi bölgesel konuların yanı sıra göç, Kızıldeniz’de seyir güvenliği ve enerji gibi konuların ele alındığını belirterek, Mısır ve Yunanistan arasında planlanan deniz altı elektrik hattı projesi (GREGY) hakkında şunları söyledi:

“GREGY projesi, Yunanistan ve Avrupa’ya uygun maliyetli enerji sağlama imkanı sunacaktır. Siz (Mısır) güneş ve rüzgar enerjisi üretiminde rekabetçi bir konumdasınız ve bu enerjiyi Avrupa’ya ihraç edebilirsiniz.”

Enerji sektöründe hidrokarbon alanında ortak projeler yapılabileceğini savunan Miçotakis, Girit açıklarında hidrokarbon aramaya yönelik beklentilere değindi.

Ortak Bildirge ve İşbirliği Alanları

Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bildirge, siyasi diyalogun artırılmasını, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesini, ulaşım, tarım, enerji güvenliği, iklim değişikliği, güvenlik, savunma, kültür, deniz taşımacılığı, göç ve turizm gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi amaçlanıyor. (AA)

Related Posts

İktidar, önergelerin tamamını reddetti: Muhalefete geçit yok!

İçerisinde TRT ile ilgili düzenlemeleri yer aldığı “torba teklif” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken, muhalefetin verdiği değişiklik önergelerinin tamamı reddedildi. Komisyon Başkanı AKP’li Mehmet Muş bile bir önerge için “değerlendirilebilir” dedi. Ancak o önerge de reddedildi.

Muhalefet Google yetkililerine “Zorba ve tekelsiniz; algoritma değişikliği gazetecileri yok etti!” dedi, Google cevap verdi: Türkiye’ye özel değil

Google, “Trafik çöküşü Türkiye’ye özel bir durum söz konusu değil” dedi

İsrailli yedek askerlerin yüzde 12’si travmatik bozukluk yaşıyor

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Ulusal Stres ve Dayanıklılık Merkezi Müdürü Yair Bar-Haim öncülüğündeki Tel Aviv Üniversitesi’nden bir ekip, Gazze’de çatışmalara katılan İsrail askerleri hakkında bir araştırma yaptı. Araştırma, İsrail’in …

Resmî Gazete’de bugün (9 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 9 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

İlk Amerikan papa: Yeni Papa Robert Prevost kimdir?

Sistine Şapeli’nden yükselen beyaz dumanlar sayesinde papanın üçüncü turun sonunda seçildiği belli oldu

Biden’dan ‘seçim’ özeleştirisi: O kazandı

Eski ABD Başkanı Joe Biden, görevden ayrıldıktan sonra televizyona verdiği ilk röportajda, ABD Başkanı Donald Trump’a seçimi kaybetmesinin sorumluluğunu üstlenerek, “Ben görevdeydim ve o kazandı” yorumunda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir