Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Dışarıda açlık grevi, Meclis’te kürsü işgali.. Zeytinlik Yasası hız kesmiyor: 8 madde daha geçti

Kamuoyunda “Zeytinlik Yasası” olarak bilinen ve enerji ile maden sahalarına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin 8 maddesi daha, TBMM Genel Kurulu’nda sabaha karşı tamamlanan oturumda kabul edildi. Böylece teklifin toplamda 19 maddesi kabul edilmiş oldu.

Düzce’de Cinayet: Şüpheli Tuvalette Yakalandı

Düzce’de Y.T., sağlık merkezi önünde Ahmet Karabulut’u vurdu; kaçtığı tuvalette yakalandı.

Bilecik’te Kamyon Devrildi: 2 Yaralı

Bilecik’te devrilen kamyondaki sebze ve meyve kasaları nedeniyle yol kapandı, 2 kişi yaralandı.

Kurultay davası Anayasa Mahkemesinde

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 12 kişi hakkında açılan davanın hangi mahkemede görüleceğine yönelik hukuki tartışma Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

DEM’den ‘Kobani’ tahliyelerinin reddedilmesine tepki: ‘Serbest bırakılmaları sürecin de bir gereği’

DEM Parti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) üçüncü kez verdiği karara rağmen Kobani davası tutuklularının tahliye edilmemesine, “Mahkeme, uluslararası hukuku ve Anayasa’nın 90. maddesini çiğneyerek açıkça suç işliyor” diyerek tepki gösterdi.

Yemen’den fırlatılan füze nedeniyle İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’nda uçuşlar durduruldu

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Yemen’den fırlatılan füze nedeniyle İsraillilerin sığınaklara girdiğini ve Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nın kısa süreli iniş ve kalkışlara kapatıldığı aktarıldı.