Belli bir saatten sonra uyuyanlar yolunu kaybediyor

Uyku üzerine araştırmalar yapan bilim insanları, gece 01:00’den sonra uyumanın depresyon ve anksiyete riskini artırdığını ortaya çıkardı. Stanford Üniversitesi’nde yapılan ve 70 binden fazla kişinin katıldığı geniş çaplı bir araştırma, erken yatıp erken kalkanların zihinsel sağlığının daha güçlü olduğunu ortaya koydu. Ayrıca 01:00’den sonra uyuyanların canına kıyma düşünceleri, şiddet eğilimleri, alkol ve madde kullanımlarının daha yüksek olduğu saptandı.

GEÇ YATANLARDA RİSK GİT GİDE ARTIYOR

Psychiatry Research dergisinde yayımlanan araştırmada 73 bin 880 katılımcının uyku düzenleri sekiz yıl boyunca takip edildi. Katılımcıların sağlık kayıtları incelenerek zihinsel sağlık durumları değerlendirildi. Sonuçlara göre gece geç saatlere kadar uyanık kalan kişilerde depresyon, anksiyete ve riskli davranış eğilimlerinin daha sık görüldüğü tespit edildi.

Çalışmanın baş araştırmacılarından, Stanford Üniversitesi Psikiyatri Profesörü Dr. Jamie Zeitzer, “Gece geç yatmak uyku adına en kötü senaryodur. Bu, kötü karar alma ihtimalini artırıyor” diyerek uykunun ruh sağlığı üzerindeki kritik rolüne dikkat çekti.

ERKEN UYUYANLARIN RUH SAĞLIĞI DAHA İYİ

Araştırmacılara göre geç uyuyan bireylerde canına kıyma düşünceleri, şiddet eğilimi, alkol ve madde kullanımı gibi olumsuz davranışlar daha sık gözlemleniyor. Buna karşılık sabah erken uyanan ve gün ışığından daha fazla faydalanan kişilerin ruh sağlığı ise daha güçlü…

Related Posts

Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım kronik bir akciğer hastalığı. Dünya Astım Günü nedeniyle Türk TORAKS Derneği önemli bir açıklama yaptı. 

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Bebekle kurulan bağ, dünyasını şekillendiriyor! ‘Anne kendine iyi bakmalı’

Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın, yaşamın ilk anlarından itibaren bebeğin dünyayı nasıl algılayacağını belirlediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, söz konusu ilginin bebeğin duygusal gelişimi ve dünyayı algılayış biçimi üzerinde nasıl etkileri olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Koku kaybı, kabızlık ve uykuda konuşmaya dikkat… Bunlar ilk belirtiler olabilir!

Parkinson hastalığı erken evrede koku duyusunda azalma, kabızlık ve uykuda konuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, erken teşhisin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Parkinson hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir