Bu besinleri tüketmeyi unutmayın

Sağlıklı Yaşam İçin Önemli Besinler

Hayatımızı devam ettirebilmek, sağlıklı yaşayabilmek için vücudumuzun vitamin ve minerallere ihtiyacı var. Bu besinleri karşılayamadığımız zaman enerjimiz düşer, bağışıklığımız zayıflar ve hastalıklar tetiklenir.

Dolayısıyla sağlıklı yaşamak için boş kalorili yani besleyici değeri olmayan gıdalardan uzak durmamız gerektiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, “Genellikle taze, mevsiminde, yerel olarak üretilmiş; mümkünse organik ve bitkisel ağırlıklı bir beslenme tarzını tercih etmeliyiz” diyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk

1- Keçiboynuzu

Gün içinde tatlı atıştırmalıklar yerine keçiboynuzu tüketin. Bol miktarda potasyum, kalsiyum, çinko, fosfor gibi mineralleri içerir. Sütten çok daha fazla kalsiyum barındırır, kemik ve diş sağlığını destekler, osteoporozu önler. A, B ve E vitaminleri bakımından zengindir. Doğal antibiyotik olarak bilinir. Fazla karbonhidrat içerdiği için tüketilen miktara dikkat edilmelidir.

2- Kuru Üzüm

B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum gibi mineraller, protein ve karbonhidrat bulunduran kuru üzüm de gün içinde tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Kemik sağlığını destekler, kansızlığa iyi gelir, enerji verir. Kalp sağlığını destekler, bağırsak sağlığını düzenler ve hücre hasarını önler. Ölçülü tüketildiği takdirde tatlı ihtiyacımızı gideren bir besindir.

3- Keten Tohumu

Çok önemli bir bitkisel Omega 3 ve protein kaynağı olan keten tohumu, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, çinko ve lif açısından zengindir. Kanın pıhtılaşma eğilimini azaltarak kalp sağlığını destekler, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığı önler. Prostat ve meme kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Her gün bir iki yemek kaşığı tüketilmesi önerilir.

4- Karalahana

Yeşil, bitkisel besinlerin en sağlıklılarından biri olan karalahana; besleyici protein, demir, kalsiyum, lif, bitkisel omega 3 yağ asitleri, A, B, C, E vitaminleri ve antioksidanları içerir. Sindirimi kolaylaştırır, toksinlerden arındırır, kabızlığı giderir ve ses kısıklığını önler.

5- Avokado

Demir, bakır, folik asit, potasyum, magnezyum gibi mineralleri içeren avokado, E vitamini bakımından zengindir. Göz sağlığını destekler, kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeleyerek metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca lif açısından zengindir ve vücuttaki toksinleri atmayı destekler.

6- Kızılcık

E, K, C vitamini ve manganez içeren kızılcık, yaşlanmayı yavaşlatır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli tüketildiğinde hastalıklara karşı koruma sağlar ve vücudu zinde tutar.

7- Zerdeçal

Anti-inflamatuar ve anti-kanser özelliklere sahip olan zerdeçal, hafızayı güçlendirir. Düzenli tüketildiğinde sağlığı destekler.

8- Kuşburnu

C vitamini ve diğer vitamin ve mineraller açısından zengin olan kuşburnu, bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Ayrıca eklem ağrılarına iyi gelir ve kalp hastalığı ile Tip 2 diyabet riskini azaltır.

9- Tere Otu

Demir ve C vitamini açısından zengin olan tere otu, antioksidan etkisi ile oksidatif stresi azaltır ve kanı temizler. Ayrıca kardiyovasküler hastalıkların tedavisine yardımcı olur ve meme kanserinin yayılmasını durdurmada etkilidir.

10- Trabzon Hurması

A, C, E vitaminleri, lif, potasyum, mangan, bakır, fosfor ve magnezyum içeren trabzon hurması, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi düzenler ve kabızlığı önler.

Related Posts

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı?

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı? Uzmanlar, bu ilişkisinin iyi olması durumunda çocuğun benlik gelişiminin de sağlıklı olacağını söyledi.

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.