Bu proje ile Parkinson hastalarının yürümelerini destekleyecek mobil uygulama geliştirilecek

Egeli bilim ekibinin Parkinson hastalarının yaşam kalitesini artıracak projesine TÜBİTAK’tan destek

Bu proje ile Parkinson hastalarının yürümelerini destekleyecek mobil uygulama geliştirilecek

Ege Üniversitesi(EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkeskin’in yürütücülüğünü yaptığı “Parkinson Hastaları İçin Eksternal Uyaran Destekli Yürüme Eğitimi Mobil Uygulamasının Geliştirilmesi ve Etkinliğinin Araştırılması” adlı proje TÜBİTAK-ARDEB 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Android ve IOS tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilecek şekilde geliştirilecek bu uygulama, telefonlarda yer alan dahili sensörler ile yürüme ile ilgili parametreleri ölçerek işitsel ve taktil uyaranları belirleyecek. Yürüme problemlerini düzeltip yaşam kalitesini yükseltecek.

Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Özkeskin ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Bakırhan’ı makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosistemi meyvelerini vermeye devam ediyor. Akademisyenlerimiz tarafından hayata geçirilecek olan mobil uygulama ile Parkinson hastalarının yasam kalitesine katkıda bulunulacak.  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Mehmet Özkeskin’in yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, “Parkinsonlu bireylerin yürüyüş hızını ve dolayısıyla yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen uygulamanın kişiye özel taktil ve işitsel uyaranlar sunması planlandı. Android ve IOS tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilecek şekilde geliştirilecek bu uygulama, telefonlarda yer alan dahili sensörler ile yürüme ile ilgili parametreleri ölçerek işitsel ve taktil uyaranları belirleyecek. İlk aşamada belirlenen bireye özel uyaranlar, yürüyüş sırasında verilecek ve yürüyüş parametrelerinin düzelip düzelmemesine göre otomatik olarak ayarlanarak tedavi süresince kullanılması planlanıyor. Geliştirilecek sistem sayesinde Parkinsonlu bireylerin yürüme değerlendirmesi ve tedavisinde yaygın olarak kullanılarak, yürüme problemlerinin iyileştirilmesi yaşam kalitelerinin geliştirilmesi hedefliyor” dedi

Doç. Dr. Mehmet Özkeskin yürütücülüğünü yaptığı multidisipliner projede, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Zübeyir Sarı danışman olarak görev üstlenirken  Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Serkan Bakırhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Doç. Dr. Fatih Özden, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Görsev Yener ve Bilecik Şeyh Edabali Üniversitesinden Doç. Dr. Emre Dandıl ise araştırmacı olarak yer alıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı?

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı? Uzmanlar, bu ilişkisinin iyi olması durumunda çocuğun benlik gelişiminin de sağlıklı olacağını söyledi.

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.