Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Dijital Araçlara Fazla Maruz Kalmanın Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Uzmanlar Tarafından Açıklandı

Çocukların dijital araçlara fazla maruz kalmasının olumsuz etkileri ve alınabilecek önlemler hakkında Cumhuriyet’e konuşan uzman pedagog Elanur Buğçe Oral, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Oral, uzun süre ekrana maruz kalan çocuklarda dijital bağımlılığın oluşabileceğini vurgulayarak, bu bağımlılıkların arkasında genellikle başarısızlık hissinin yattığını belirtti. Kendi gerçek hayatlarında istedikleri performansı gösteremeyen çocuklar ve yetişkinler, sanal dünyada kendilerini başarılı hissederek bağımlılıklarını besliyor.

Çocukları etkileyen olumsuz durumlardan biri olan fazla ekran süresinin dikkat dağınıklığı, uyku sorunları, sosyal ilişkilerde zorlanma ve duygusal sıkıntılara yol açtığını belirten Oral, ailelere ve eğitimcilere de büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Aile içinde ekran kullanım alışkanlıklarına dikkat çeken Oral, ebeveynlerin çocuklarına örnek olmaları gerektiğini vurgulayarak, ekranın aşırı kullanımının çocukların sınırlamaları anlamasını zorlaştırabileceğine dikkat çekti.

Çocukların Dışarıya Çıkarılması Önemli

Dijital ortamdan uzaklaşıp dışarıda hareketli oyunlar oynamanın önemine değinen Oral, hava şartlarının ısınmasıyla birlikte çocukların açık hava etkinliklerine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ailenin cezalandırıcı tutum sergilememesi gerektiğini vurgulayan Oral, kuralların çocuklarla birlikte belirlenmesi ve sürecin kademeli olarak ilerlemesi gerektiğini belirtti.

İçeriklerin Etkisi

Çocukların izledikleri içeriklerin onları nasıl etkilediğine dikkat çeken Oral, ekranda gördükleri savaşların ve saldırıların çocukların empati duygularını azalttığını ve daha saldırgan bir tutum sergilemelerine neden olduğunu belirtti.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım kronik bir akciğer hastalığı. Dünya Astım Günü nedeniyle Türk TORAKS Derneği önemli bir açıklama yaptı. 

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Bebekle kurulan bağ, dünyasını şekillendiriyor! ‘Anne kendine iyi bakmalı’

Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın, yaşamın ilk anlarından itibaren bebeğin dünyayı nasıl algılayacağını belirlediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, söz konusu ilginin bebeğin duygusal gelişimi ve dünyayı algılayış biçimi üzerinde nasıl etkileri olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir