Ev sahipleri dikkat! Bakanlık kira gelirini düşük gösterenlere karşı harekete geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Gayrimenkul Gelirlerini Takibe Aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı gayrimenkul gelirleriyle mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni devreye soktu. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmaz incelenerek, tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olan 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Muhabirlerimize verilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçları yakından takip ediyor. Bu kapsamda, gayrimenkullerin alınıp satılması veya kiraya verilmesinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçlar MEVA Sistemi üzerinden analiz ediliyor.

RAPORDAKİ BİLGİLER KULLANILIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen MEVA uygulamasında, coğrafi bilgi sistemine dayalı bir yazılım kullanılıyor. Bu uygulamada, başkanlığın beyanname, bildirim, yoklama gibi bilgilerinin yanı sıra tapu ve kadastro, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri ile değerleme uzmanları tarafından hazırlanan raporlar dikkate alınıyor.

Bu bilgiler sayesinde, gayrimenkullerin gerçek alım satım ve kira bedelleri belirleniyor ve denetim süreçlerine önemli katkı sağlanıyor.

DENETİM SÜREÇLERİ İŞLİYOR

MEVA, kısa bir süre önce 81 il merkezinde defterdarlıklarda kullanılmaya başlandı. Defterdarlıklarda özel ekipler aracılığıyla veriye dayalı analiz ve denetim süreçleri devam ediyor.

Gerçek ve güncel satış değerlerinin belirlenmesi için son 2-3 aydaki alım satım işlemleri analiz ediliyor ve tapuda gösterilen bedeller ile gerçek bedeller karşılaştırılıyor.

5.9 MİLYAR LİRALIK HARÇ MATRAHI GÖNÜLLÜ OLARAK ARTIRILDI

Bu yıl içinde gerçekleştirilen alım satım işlemlerine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Gönüllü olarak uyum sağlayan 2 bin 475 kişi, 5,9 milyar liralık alım satım bedeli üzerinden 113,9 milyon liralık tapu harcını cezasız şekilde ödedi. Uyum sağlanmayan mükellefler hakkında vergi incelemeleri başlatıldı.

MEVA’nın kullanımıyla gayrimenkul alım satım işlemlerinde doğru ve gerçek değerler üzerinden işlem yapılması hedefleniyor. Bu sayede kayıt dışılığın azaltılması ve gönüllü uyumun artması amaçlanıyor.

Related Posts

Vekiller kaldırılsın istedi, Mehmet Şimşek karşı çıktı: Erdoğan devreye girdi

AKP’nin Kızılcahamam’da yapılan 32. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda masaya yatırılan konulardan biri de kredi kartları oldu. Milletvekilleri, bankaların pos cihazlarına uyguladığı yüksek komisyon oranlarından şikayet ederken, bu durumun esnafın fiyatlara zam yapmasına neden olduğunu belirtti. Şimşek, vekillerin ‘komisyonlar kaldırılsın’ talebine karşı çıkarken, devreye Cumhurbaşkanı Erdoğan girdi.

Mirasyedi gibi satıyorlar

Mirasyedi gibi devletin elindekileri satan iktidar şimdi de Maliye’nin vergi binasını satmak için hazırlık başlattı. Özelleştirme furyasıyla 2 baraj da satıldı.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …

Trump, 14 ülkeye yönelik tarife mektuplarını paylaştı: Son tarihi uzattı

ABD Başkanı Trump’ın tarifelerle ilgili mektup gönderdiği ülke sayısı 14 oldu.