Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Marin Software, Dijital Reklamcılık Sektöründe İflas Başvurusunda Bulundu

San Francisco merkezli Marin Software, dijital reklamcılık sektöründe önemli bir döneme damgasını vurdu. Ancak uzun süredir içinde bulunduğu mali krizi aşamayarak iflas başvurusunda bulundu.

2013 yılında 425 milyon dolarlık değerlemeye ulaşan şirket, Google ve Meta gibi devlerle olan rekabetin zorluğu karşısında ayakta kalamadı. İflas başvurusuyla birlikte Marin Software’in satışı da gündeme geldi.

ÇALIŞANLARININ YÜZDE 30’UNU İŞTEN ÇIKARMIŞTI

Reklam kampanyalarını farklı dijital platformlarda yönetmek ve ölçümlemek için otomasyon araçları geliştiren Marin Software, Nisan ayında mali sıkıntılar nedeniyle fesih planını açıkladı. Bu sürecin ardından şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 30’unu işten çıkardı ve son olarak Delaware’deki mahkemeye iflas başvurusunda bulundu.

Şirketin kurucusu ve CEO’su Chris Lien, iflas başvurusunun ardından Marin Software’in, Teksaslı milyarder Joseph Liemandt’ın yatırım şirketi ESW Capital’in bir koluna satılacağını duyurdu. Lien, tüm alacaklılara geri ödeme yapılacağını ve kalan çalışanların satış süreci tamamlandığında görevlerine devam edeceğini belirtti.

GOOGLE VE META İLE BAŞA ÇIKAMADI

Kuruluşundan bu yana yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip olan Marin Software, 2006 yılında Excel tabanlı bir araçla yola çıkmış, 2013’te halka arzla büyük bir çıkış yakalamıştı. Ancak zamanla dijital reklam pazarındaki devlerin, özellikle Google ve Meta’nın baskısı altında güçlü kalmak zorlaştı.

2015 yılında zirve yapmış olan gelirler, sonraki yıllarda sürekli düşüş yaşadı ve şirket hiçbir yıl tam anlamıyla kara geçemedi. Son mali rapora göre zarar 350 milyon doları aşmış durumda.

ABD’de Google’a yönelik tekel suçlamalarıyla karşı karşıya kalınırken ve Meta’nın regülasyonlarla mücadele etmesine rağmen, Marin Software ekipman olarak yalnızca 5,7 milyon dolarlık varlığa sahipken 2,8 milyon dolarlık borç yüküyle iflasın eşiğine geldi. Hisseleri de sonunda Nasdaq borsasından çıkarıldı.

Marin Software’in iflası, dijital reklam teknolojileri alanındaki rekabetin ne kadar çetin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Küçük bir yazılım girişimi olarak başlayan ve milyar dolarlık devlerle rekabet edemeyerek sona eren Marin Software’in hikayesi, sektörde ayakta kalmanın teknolojiyle beraber stratejik sermaye ve ölçek ekonomileriyle de ilişkili olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Girişimcilere müjde verdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, girişimcilere müjde verdi.

Tekstilci iflas ediyor yurt dışına kaçıyor

TBMM’de tekstil sektörünün sorunları gündeme taşındı. Mehmet Emin Ekmen, “Üreticilerin yüzde 75’i zarar ediyor” derken, CHP’li Aşkın Genç, “Yalnızca 2025’in ilk çeyreğinde 2 bin 147 firma kapandı” ifadeleriyle krizin boyutunu gözler önüne serdi.

Hareket globalde güç kazanıyor: IC100 listesinde 4 basamaklık yükseliş

International Cranes and Specialized Transport (ICST) dergisinin IC100 listesinde, bu yıl dört basamak birden yükselen Hareket, dünya genelinde 29. sırada yer aldı.

Türklerin gözde tatil adasına giriş kişi başı 942 lira oldu

Yunanistan, turizm baskısını hafifletmek amacıyla Santorini ve Mikonos gibi popüler adalara yanaşan cruise gemilerinden yolcu başına 20 avro (yaklaşık 937 TL) vergi almaya başladı.

AJet’in Suriye uçuşları başladı!

AJet, Suriye’nin Şam kentine ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

25 milyar dolarlık dev projeye ortak aranıyor: Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. Bloomberg’e konuşan Rosatom …