İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleri Ağrı Tedavisinde Yeni Bir Dönem Başlatıyor!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi Sergiu Pasca liderliğindeki araştırma ekibi, ağrı iletim yolunu taklit eden “duyusal assembloid” adlı minyatür bir sistem geliştirdi. Bu yapay sistem sayesinde vücudun deriden beyne kadar olan karmaşık ağrı iletim süreci daha yakından incelenebiliyor.

Elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca nasıl ilerlediğini gözlemleyen araştırmacılar, acı hissinin nasıl iletildiği hakkında önemli bilgilere ulaştı. Bu sayede sinir devrelerinin invazif olmayan bir şekilde modellemesi yapılarak hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapılmadan da sinir devrelerinin çalışma prensipleri daha iyi anlaşılabiliyor.

Yapay sinir devreleri acı hissetmese de, insan beyninde acı sinyallerini başarılı bir şekilde iletebiliyor. Bu sayede kişiselleştirilmiş ağrı tedavileri ve yeni nesil ağrı kesicilerin geliştirilmesi için yeni kapılar aralanıyor.

Aynı zamanda bu model, sinir yaralanmaları üzerinde yapılan çalışmalara olanak sağlarken, kronik ağrı çeken insanların durumunun anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.

Çalışmada bulunmayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediğinde hastalarla başa çıkmak oldukça zordur,” diyerek bu tür inovatif çalışmaların ağrı tedavisinde önemli bir boşluğu doldurabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Koku kaybı, kabızlık ve uykuda konuşmaya dikkat… Bunlar ilk belirtiler olabilir!

Parkinson hastalığı erken evrede koku duyusunda azalma, kabızlık ve uykuda konuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, erken teşhisin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Parkinson hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…

Deprem kadar tehlikeli! Panik hali yaralanmalara neden oluyor

Depremde fiziksel güvenliğiniz kadar sakinliğinizi ve ruh sağlığınızı korumanız da hayati önem taşıyor. Uzm. Psikolog Tuğçe R. Tuncel Dursun, deprem anında yaşanan panik halinin nasıl kontrol altına alınabileceğine dair önemli bilgiler verdi.

İnsanların seks sırasında hayatını kaybetmelerinin yaygın 6 nedeni!

Dünya üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda seks sırasında ölmenin 6 nedeni belirlendi.

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir