Su, yiyecek cilt veya solunum yoluyla vücudumuza giriyor, kansere sebep oluyor! Uzmanlar uyardı: İşte yapılması gerekenler

Mikroplastikler ve Sağlık İlişkisi: Uzmanlar Uyarıyor

Araştırmalara göre, mikroplastiklerin inflamasyon, üreme sağlığı sorunları ve hatta kansere yol açabileceğine dair endişeler artıyor. Nazarbayev Üniversitesi’nden mikroplastik araştırmacısı Dana Zhaxylykova, mikroplastiklerden korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

1. Plastik Şişelerden Kaçının, Cam veya Metal Şişeler Kullanın

Zhaxylykova, plastik su şişelerinin litre başına 240.000 mikroplastik parçacık içerebileceğini belirtiyor. Columbia Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarda ise plastik şişelerde beklenenden çok daha fazla mikroplastik tespit edildi.

2. Plastik Kaplarda Mikrodalga Kullanımını Sınırlayın

Mikrodalga fırında plastik kaplar kullanmak, milyonlarca mikroplastik parçacığının açığa çıkmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, plastik kaplardan mikrodalga süreci sırasında milyonlarca mikroplastik ve nanoplastik salınımı olduğunu göstermiştir.

3. Ahşap Kesme Tahtaları Tercih Edin

Plastik kesme tahtaları, yiyeceklere yılda 7 ila 50 gram mikroplastik bulaştırabilir. Yapılan araştırmalar, plastik kesme tahtalarının mikroplastik bulaşmasının önemli bir kaynağı olduğunu gösteriyor.

4. Plastik Mutfak Gereçlerini Değiştirin

Zhaxylykova, plastik mutfak gereçlerinin binlerce mikroplastik parçacığının yayılmasına yol açabileceğini belirtiyor. Bu nedenle tahta veya metal mutfak araçları kullanmaya özen gösterilmeli.

5. Kağıt Bardak ve Tabaklardan Uzak Durun

Kağıt bardak ve tabaklar, sıcak sıvılarla temas ettiğinde mikroplastik parçacıklarının açığa çıkmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, sıcak sıvılarla temas halinde olan kağıt bardakların yüksek miktarda mikroplastik saldığını göstermektedir.

6. Demlik Çayı Tercih Edin

Zhaxylykova, poşet çayların içerisinde milyarlarca mikroplastik parçacığının bulunabileceğini belirterek demlik çay kullanımını öneriyor. Poşet çayların ambalaj malzemeleri de mikroplastik bulaşmasına neden olabilir.

7. Plastik Ambalajlı Meyve ve Sebzelerden Kaçının

Plastik ambalajlar, meyve ve sebzelerde mikroplastik bulaşmasına sebep olabilir. Yapılan araştırmalar, en fazla mikroplastiğin elma ve havuç gibi ürünlerde bulunduğunu göstermektedir.

Mikroplastiklerin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Mikroplastiklerin uzun vadeli etkileri hala tam olarak anlaşılamamış olsa da, uzmanlar bu küçük parçacıkların içerisinde toksik maddeler taşıyarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor. Sağlık risklerinden korunmak için mikroplastik kullanımının sınırlandırılması önem taşıyor.

Related Posts

Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım kronik bir akciğer hastalığı. Dünya Astım Günü nedeniyle Türk TORAKS Derneği önemli bir açıklama yaptı. 

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Bebekle kurulan bağ, dünyasını şekillendiriyor! ‘Anne kendine iyi bakmalı’

Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın, yaşamın ilk anlarından itibaren bebeğin dünyayı nasıl algılayacağını belirlediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, söz konusu ilginin bebeğin duygusal gelişimi ve dünyayı algılayış biçimi üzerinde nasıl etkileri olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Koku kaybı, kabızlık ve uykuda konuşmaya dikkat… Bunlar ilk belirtiler olabilir!

Parkinson hastalığı erken evrede koku duyusunda azalma, kabızlık ve uykuda konuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, erken teşhisin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Parkinson hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir